21 Dec 2020

Medlemsbrev december 2020

Jag citerar smittskyddsläkaren och landshövdingen: ”Det här har varit ett riktigt skitår”!!!

Pandemin har sköljt in över världen i varierande grad, Sydostasien och Nya Zealand tycks ha klarat sig bäst. Varför kan man bara spekulera i, men något tycks dom ha gjort rätt och mer rätt än vad vi har gjort. Vi har idag mer än 7 000 dödsfall i Covid-19. Vi är i den situation vi är och måste nu göra det bästa av den. Jag behöver knappast upprepa det Folkhälsomyndigheten och regeringsföreträdare sagt hela tiden: Håll avstånd, vistas aldrig i grupper över 8 personer och om du gör det, håll avstånd. Själv lägger jag gärna till: Använd munskydd inomhus, för det kan aldrig skada om man hanterar det rätt och dessutom håller avstånd. 2–3 miljarder asiater kan inte ha fel.

Det är ett annorlunda julbrev denna gång där uppmaningarna avlöser varandra; umgås endast med familjen eller i den ”bubbla” där du säkert vet att din vän, familjemedlem eller anhörig inte kan vara smittad. Jultiden är en familjehögtid, så låt den nu bli en isolerad familjehögtid. Alltså, 2020 är verkligen ett skitår!

Håll dig från bekanta, gå inte på julmiddag eller julbord, sitt så isolerad du har möjlighet till. Hur roligt är det med dessa uppmaningar? Ja, inte särskilt men alternativet är sämre. Det finns många exempel på där välviljan och önskan att träffa äldre, föräldrar eller vänner tyvärr bidragit till svår sjukdom och även dödsfall. Detta beror på att man kan vara asymtomatisk, det vill säga bära på smittan utan att egentligen känna sig sjuk.

Det finns dock en ljusning i tunneln och det är inte tåget. Jag har i dagarna fört en diskussion med samtliga 21 regionstyrelseordföranden om hur vi ska klara vaccinationsuppgiften i regionen och Sverige. Trots att Pfizer har förseningar i sin vaccinationsleverans, så finns det fler kontrakterade företag. Ifall vaccinerna blir godkända och levereras enligt plan så kommer det att finnas tillräckligt med vaccin för att vaccinera hela befolkningen över 18 år före halvårsskiftet 2021. Detta är också ambitionen hos regionerna. Vaccinet kommer dessutom att vara gratis för regionerna och vi kommer i Norrbotten med största sannolikhet inte att ta ut någon avgift men det beslutet måste tas i regionstyrelsen. Vaccineringen kräver som alla förstår, en gigantisk logistisk uppgift. Vissa vacciner kräver en obruten kylkedja, för att inte säga fryskedja på -70 grader, det vill säga ingen vanlig hushållsfrys. Vaccinet håller sedan ett par dagar efter upptining. Vi har en arbetsam och spännande tid framför oss.

I övrigt så fortsätter vår omställningsprocess i regionen. Det kommer att rekryteras ett antal högre (men färre) chefer inom kort. Samtliga högre chefer har ju redan tidigare fått sitt chefsförordnande uppsagt. Vi har också lovat att all vårdpersonal inom sköterskegrupperna (även undersköterskor) i den direkta Covid-19 vården kommer att belönas ekonomiskt för sina insatser. Arbetet med att identifiera vilka och hur det ska göras pågår för fullt. En insats man också gjort på andra håll i Sverige.

Så mina vänner här kommer en verkligt uppriktig önskan om en fridsam jul utan fester men gärna med skogspromenader och utomhusvistelser i en riktigt onormal december (mellan 0 – 5 grader varmt de första dagarna) men som sagt utmärkt för en hälsosam och virusfri utomhusvistelse.

God Jul och Gott Nytt år allesammans.

Med vänliga julhälsningar,
Kenneth Backgård, ordförande