26 Jan 2021

Medlemsbrev januari 2021

Det är en allvarlig tid vi lever i och man får gå tillbaka 100 år, till tiden för spanska sjukans härjningar i världen, för att hitta något liknande.

Hej alla medlemmar och sympatisörer

Den kulminerade i oktober/november 1918 och det är inte många kvar från den tiden, förmodligen inte någon som kommer ihåg det iallafall. Fler än 37 000 personer dog av spanska sjukan i Sverige med en befolkning på cirka 6 miljoner personer. Orsaken till spanska sjukan var ett rätt vanligt influensavirus, typ A undertyp H1N1. Det vill säga fågelinfluensa eller svininfluensatyp. Nu har vi Coronavirus som är en annan typ av virus men lika smittsamt. Sverige har nu strax över 10 000 döda och jag gissar att vi tyvärr kan nå närmare 15 000 döda om vi inte skärper oss och faktiskt vaccinerar oss.

Det här är ingen rolig läsning, men jag är uppriktigt förvånad över den attityd som många har, det vill säga man bryr sig inte och har inget tålamod med att isolera sig eller hålla avstånd. Jag vet att för en del kan detta vara svårt beroende på arbete och annan social kontakt, men sjukvårdspersonal som är i direkt kontakt med Coronapatienter insjuknar i mycket lägre grad än folk i allmänhet. De gör alltså saker helt rätt. Vi är inne i en andra våg som lätt kan bli en tredje, eftersom en viss trötthet börjar sprida sig bland folk.

Om man stängde ner det allra mesta under 14 dagar, utom riktigt livsnödvändiga funktioner och alla höll sig isolerade hemma, så skulle det här vara över sen. Jag tycker folkhälsomyndigheten är för otydliga i sina budskap, men nu gör vi vårt så vi bidrar till att sätta stopp för smittspridningen!

Nästa årsmöte som planeras i april eller maj, kommer att ske digitalt. Inte särskilt roligt, men nödvändigt. Detsamma gäller alla våra olika styrelse- och gruppmöten åtminstone för det närmaste kvartalet.

Det är nu dags att betala den symboliska medlemsavgiften på hela 50: - som har varit oförändrad i 27 år och är så även i år. Det var avsevärt mycket mer pengar då än nu, men vi behöver ha registrerade medlemmar. Att vara registrerad medlem är grunden för att kunna delta i våra arrangemang (som inte är många just nu på grund av Corona) men är också grunden för att kunna få och inneha ett politiskt uppdrag, till exempel i förvaltningsrätt eller liknande. Dessutom betyder själva handlingen en hel del, man stödjer en verksamhet som prioriterar hälso- och sjukvård och står för humanitära, demokratiska och mänskliga värderingar. Ni har nog alla märkt att vi redan gjort avtryck med särskilda ersättningar till sköterskegrupperna, MR kameror i Kalix och Kiruna, servicepunkter och filialer till våra hälsocentraler (service närmare våra norrbottningar). Vi genomför nu också en stor omorganisation där hälso- och sjukvården prioriteras före annan verksamhet och administration, ett måste för att få bukt med ekonomin. Just nu är regionens ekonomi väldigt bra, men en del av det beror på att vi fått göra paus i många verksamheter, till exempel skjuta upp operationer. Kan man inte operera, kostar det mindre. Vi hoppas det kommer igång inom kort så vi kan erbjuda åtgärder inom ramen för vårdgarantin. Ja, kort sagt så har vi klarat de här två första åren bra, trots vår tids spanska sjuka.

Se nu till att ta vara på er. Håll i, håll ut och håll avstånd samt undvik att vistas i grupp. Glöm inte heller munskyddet när ni vistas ute bland människor, själv bär jag oftast munskydd. Smittskyddsläkaren sa skämtsamt att man ska kasta sig i diket när man möter folk, så långt behöver vi kanske inte gå, men det är mycket allvar i det skämtet.

Om ni vill kan ni lägga till Sjukvårdspartiet som banner på er profilbild på Facebook. Då går ni in på er profilbild, tryck på Lägg till motiv, sök därefter på Sjukvårdspartiet.

 I detta brev skickar vi även med ett inbetalningskort, man kan betala in för flera medlemmar på samma inbetalningskort. Det är då viktigt att man skriver allas namn på inbetalningskortet. Betalar man via sin internetbank betalar man till Bg: 5903–2904 är det viktigt att man specificerar namnen och skriver om det avser medlemsavgift och/eller bidrag.

Ha det gott och så hoppas jag att vi snart får ses och umgås igen.

Kenneth Backgård/ Ordförande