20 Dec 2021

Medlemsbrev december 2021

Nu stundar helgerna, och dom kommer som förväntat, med ljus och värme i mörkret.

I Sjukvårdspartiet har vi börjat förbereda oss för nästa års valrörelse och det är mycket att stå i. Reklamkampanjer ska koordineras, ljud spelas in för radioreklam, några TV snuttar produceras för att gå i TV4 och på Youtube. Färre och färre prenumererar på papperstidningar, så vill man komma ut med reklam i pappersform som når hushållen så måste det bli mer och mer reklam i så kallade gratistidningar. Fler och fler läser också sina tidningar på nätet, så i en inte alltför avlägsen framtid kommer nog papperstidningar att försvinna helt. Det sparar väldigt mycket skog, det är sant, för den behövs för att binda CO 2, men nog är det många som ändå kommer att sakna att hålla nyheter i händerna. Jag är en av dom. Tänk er att lösa korsord i mobilen, eller i en dator uppkopplad till den elektroniska tidningen. Jag har provat, men uppskattar inte riktigt den typen av korsordslösningar.

Det samma gäller bokläsning, hemma har jag åtskilliga böcker, gjorda av och tryckta på riktigt papper. Inte minst studielitteratur men också rena deckare, natur och facklitteratur. Jag har provat ett antal ljudböcker och det fungerar om man gör annat som medför att man inte kan hålla boken i handen. Men nog vill jag helst hålla böcker i händerna. Detsamma gäller viktiga dokument och sådant som man vill ha till hands i olika sammanhang. Låter det gammalmodigt? Ja kanske är det gammalmodigt, och jag tror nog att alltmer kommer att ske elektroniskt, alltifrån avtal och juridiska dokument, till skönlitteratur.

Att ge ut en bok i framtiden, kommer nog att vara att släppa ut en datafil som var och en mot betalning kan öppna i sina telefoner, plattor eller datorer. Jag har nyligen köpt mig en klocka som är kopplad till mobiltelefonen och den kan alltifrån ta mot samtal, ringa och räkna mina steg, ta mitt blodtryck, ta ett EKG och mäta syrehalten i blodet. Den väcker mig på morgonen, om jag nu inte vaknat före klockan. Den säger god morgon och förklarar hur min sömn varit. Hur mycket djup sömn jag haft, när jag varit vaken och när jag har haft drömsömn. Frågan är om jag verkligen behöver allt det här, knappast. Det kanske bara blir mer att hålla reda på och bidrar till en slags microstress. Det är visserligen roligt när den bekräftar att jag inte har några allvarliga avvikelser, men mindre roligt härom dagen när den sa att jag snarkat i 20 minuter. Behöver jag veta det? Nej knappast. Det lär min kära sambo upplysa mig om ändå…ha ha.

Så vad kan vi förvänta oss i framtiden. Ja faktiskt mer och mer av det här sättet att mäta och upplysa mig som individ om sådant jag tidigare behövde besöka vården för. Vi har redan idag elektroniskt uppkopplad vård och rådgivning. Dr Kry, Dr 24, Din doktor och så vidare. Allt bygger på en uppkopplad mobil, surfplatta eller dator. Som patient vill du inte vänta länge, och har din hälsocentral en bristande tillgänglighet, med långa väntetider på telefon, så fyller dessa internetanslutna vårdtjänster en funktion. Särskilt ungdomar använder dom mer och mer. Därför har vi i regionen startat Digitalen, som kan allt det privata internetanslutna vårdtjänster kan, och lite till. Digitalen har nämligen tillgång till din Journal, det har inte privata digitala vårdtjänster.

Så om du inte har provat det förut, använd din mobiltelefon eller allra helst en surfplatta eller dator och prova koppla upp dig mot vårdtjänsten 1177. Där kan du ta del av mycket information. Journalanteckningar, provsvar, boka tid till influensavaccination och covid 19 vaccination. I skrivande stund har vi här i Sverige en någorlunda stabil situation utan alltför stor smittspridning, men det kan ändra sig mycket snabbt. Dom allra flesta som nu ligger inlagda på covid 19 avdelning och IVA, är ovaccinerade. Så sensmoralen av det är solklar, vaccinera dig. Sjukdomen är mycket lurig och oberäknelig, en del blir dödligt sjuka, medan andra kan ha ett lindrigt förlopp. Jag har sett båda varianterna, men klarat mig själv än så länge. Jag försöker hålla avstånd, jag bär oftast munskydd i butikerna, jag spritar händerna flera gånger om dagen. Med andra ord ser det ut som om jag får vara frisk ännu en jul och nyår. Men 100% säker kan man aldrig vara. Så ta din 1: a, 2: a och för er som kan också 3:e vaccination. Glöm inte heller influensavaccinationen. Chansen att få en roligare och trevligare jul, ökar betydligt.

Kenneth Backgård/ Ordförande