Påskhälsning

2019-04-12

Jag vill på detta sätt tillönska Er alla en Glad Påsk med allt vad det innebär av svenska (och andra) traditioner.

Vi har nu suttit i ledningen både i regionen och i ett antal kommuner sedan 1/1–2019 och ett drygt kvartal har redan passerat, tiden går fort.

Det är ju ingen hemlighet att ekonomin är väldigt ansträngd på många håll, inte minst i regionen. Dels har vi själva beslutat om en del välbehövliga förändringar, som dock inte är gratis, men hela organisationen i regionen måste förändras. En stor del av de svårförändrade kostnaderna ligger sannolikt i en organisation som inte är optimal och vi har redan påbörjat en del av organisationsförändringen genom att ge utrymme för en ny regiondirektör. Nuvarande direktör slutar den 30/4–2019, förra ledningen skrev ett nytt avtal med den nu avgående direktören så sent som den 2/12–2018, trots att dåvarande avtal gällde in i oktober 2019.

Ett av de större problemen är kostnaderna i närsjukvården, inte minst de hälsocentraler som drivs i egen regi. Vi håller på att se över kostnadsbilden och undersöka möjliga orsaker. Här handlar det inte bara om hyrpersonal, utan också om annat som är svårförklarligt.

Slutenvården/länssjukvården har också för höga kostnader och det är främst Sunderby sjukhus som svarar för det. Här måste ledningsfunktionerna ses över.

Även all övrig verksamhet skall ses över, enligt det uppdrag som tidigare getts.

Arbetet med Kiruna nya sjukhus ligger tills vidare på is, i avvaktan på nya kontakter med LKAB som skall svara för finansieringen.

Rom byggdes inte på en dag, det är ett tidskrävande arbete vi har framför oss men vi har påbörjat det.

Allt är inte problem för vi har en otroligt engagerad personal och vi ser faktiskt möjligheter till att åstadkomma fler positiva förändringar. Samarbetet vi har tillsammans i den nya ledningen med M och C fungerar bra, därför känns det väldigt tryggt inför kommande verksamhetsförändringar. Det är verkligen positivt och roligt att än en gång få önska er alla en riktigt GLAD PÅSK!

Hälsningar

Kenneth Backgård, ordförande